Bewustwording

Onzekerheid

Onzekerheid betekent dat je twijfelt aan jezelf. Je gaat teveel nadenken en je bent gespannen. Als deze onzekerheid blijft bestaan, kan dit leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en serieuze problemen op verschillende vlakken in je leven.

Wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, gaat dit automatisch in je systeem zitten. Dit kan op den duur uiten in lichamelijke of geestelijke klachten. En dan vraag jij je af waar deze klachten toch allemaal vandaan komen? Het trauma gaat zich vastzetten in je zenuwstelsel en dit brengt je in een overlevingsmodus.

Waarschijnlijk heb je vanaf je kindertijd al iets ernstig meegemaakt en heb je het trauma onbewust meegenomen in je leven. Of misschien niet zo heel lang geleden iets ernstigs meegemaakt. Dit kan een hele hoop onzekerheid bij je teweegbrengen waardoor je in angst(en) schiet.

De meeste mensen gaan gewoon door met leven, maar op een gegeven moment wordt je je ervan bewust dat er telkens weer diezelfde emoties boven komen in bepaalde situaties. Dit kan in relaties zijn tot anderen of tijdens het zoeken naar een baan, verhuizen, financiën, eigen onderneming starten. Je komt dan steeds hetzelfde probleem tegen en dan laat je de moed maar weer zakken, want het zal toch wel weer verkeerd gaan. ‘Laat maar’ wordt er in je hoofd gezegd. En daar zit je dan weer met al je emoties en rotgevoelens.

Hier wordt je dus nu geleefd door je comfortzone, want ergens durf je niet verdere stappen te ondernemen. Je stagneert en blijft in het oude zitten, want dat voelt toch wel lekker vertrouwd. Waarschijnlijk ben je ook al bij de huisarts geweest en heb je rustgevende (gevoels onderdrukkende) medicatie gekregen. Alleen lost dit het niet voor je op.

Ergens in je leven kom je in een fase terecht dat het je opvalt dat je gespiegeld wordt door je buitenwereld. Dit is een fase in je leven dat je dingen gaat leren door te kijken en luisteren naar anderen. Je gaat beter leren voelen wat er met je gebeurt van binnen, en er gaat een heleboel gebeuren hoor! De kwartjes gaan vallen..

Als je dan tot enkele inzichten bent gekomen, staat de verandering al voor de deur. En dan komt die onzekerheid om de hoek kijken. Je voelt heel sterk dat er iets moet veranderen, maar hoe dan? Het kan ook niet anders want je jonge leven heeft geleerd om keuzes te maken vanuit angst en onzekerheid. En deze keuzes hebben dan nooit in lijn gelopen met wat je hart wilde. Daarom krijg je steeds dezelfde les te leren.

Zodra jij jouw onzekerheid kan omzetten in (zelf)vertouwen dan pas kom je in een staat dat je keuzes kan gaan maken die in lijn lopen met jouw zielsverlangen. En zo is de verandering ingezet en zul je de les ook niet meer tegenkomen.

Onzekerheid is een patroon die doorbroken kan worden. Het is zinvol om uit te zoeken waar de onzekerheid vandaan komt en als je weet waar de onzekerheid door veroorzaakt wordt kun je hier gerichter mee aan de slag gaan. Zo kun je op momenten dat je je onzeker voelt bedenken dat dat gevoel bij een ervaring van vroeger hoort en niets zegt over waar je nu bent in het leven. Het is hard werken en een moedige zet naar jouw vrijheid, maar het geeft je zoveel meer terug.

Ik heb die zet naar vrijheid gemaakt, dus dan kan jij het ook!

Liefs,
Wendy