Wendy Senang Het Belang van Zelfliefde
Bewustwording,  Zelfliefde

Het Belang van Zelfliefde

Voor veel mensen is het concept van het belang van zelfliefde een overdreven theorie en ze negeren het vaak. Mensen streven ernaar perfect te zijn en perfectionisme wordt beschouwd als een grotere troef of eigenschap dan zelfliefde. Als we het hebben over zelfliefde, is het gemakkelijk om je voor te stellen dat iemand zelfhulpboeken leest of een boom omhelst; maar zelfliefde is veel meer dan dat.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zelfliefde de sleutel is tot geestelijk welzijn en dat het depressie en angst op afstand houdt.

De moderne samenleving is zo gevormd dat we min of meer verplicht zijn om constant met elkaar te concurreren, of zelfs met onszelf. We proberen altijd onze korte termijndoelen te bereiken en proberen onszelf te verbeteren om te voldoen aan de verwachtingen die de samenleving ons stelt. Velen van ons maken zich schuldig aan lange werkdagen en krijgen elke nacht minder slaap; we gaan een stap verder en voelen ons tevreden dat we perfectionisme hebben bereikt. We malen elke week in en uit; zelfs in het weekend lijkt ‘ontspannen’ en ‘gezellig zijn’ een karwei.

Als gevolg daarvan zijn we te vaak te streng voor onszelf zonder het te beseffen. We zitten allemaal min of meer vast en worden opgeslokt door ons werk, sociale interacties, levensdoelen, weekendplannen enzovoort.

Liefde is het enige dat ons op de been houdt en ons minder robotachtig maakt in een wereld waarin we moeten werken, denken en handelen alsof we geprogrammeerde bots zijn. Iedereen heeft liefde nodig en we besteden het grootste deel van onze energie aan het liefhebben van anderen – of het nu vrienden, echtgenoten, kinderen of familie zijn.

We houden er allemaal van om liefde te verspreiden, maar de vraag is: produceren we genoeg voor onszelf? We kunnen niet altijd verwachten dat we alleen op externe bronnen voor liefde kunnen vertrouwen en dat is waar het concept van zelfliefde om de hoek komt kijken. Blij van binnen.

Zelfliefde is niet egoïstisch zijn; het is gewoon jezelf op de eerste plaats zetten en niet te streng voor jezelf zijn. Dus de volgende keer hoor je dat stemmetje in je hoofd dat je zegt dat je niet goed genoeg bent of dat je het je niet kunt veroorloven om fouten te maken; negeer het gewoon.

Als onze dierbaren een fout maken, vergeven we ze vaak gemakkelijk, maar als we een fout maken, zijn we vaak te streng voor onszelf. De eerste stap van zelfliefde is beseffen dat we ook maar mensen zijn en dat het oké is om fouten te maken; het is oké om af en toe te verliezen; het is oké om niet de beste dag, week of maand te hebben.

Het enige wat we hoeven te doen is van onszelf te houden en de negatieve dingen door te laten; uiteindelijk zullen de dingen veranderen en zullen slechte tijden voorbij gaan.

Zelfliefde heeft veel voordelen

  • Het eerste voordeel is een grotere tevredenheid met het leven. Als we meer van onszelf houden, veranderen we onmiddellijk ons ​​perspectief op de wereld. Zelfliefde kan ons een positievere levenshouding geven.
  • Het tweede voordeel van zelfliefde is dat het ons kan aanmoedigen om goede gewoonten aan te leren. Zelfliefde betekent houden van je lichaam, ziel en geest. Daarom onthouden mensen die van zichzelf houden zich vaak van het doen van dingen die van invloed zijn op hun rust. Het kan ons dus helpen om gezonde gewoonten aan te passen. Als je meer van je lichaam en geest gaat houden dan anderen, zul je niet in het weekend werken; je zult liever een ritje maken of een andere activiteit doen die jouw geest ontspant.
  • Het derde voordeel van zelfliefde is een betere geestelijke gezondheid. Mensen die van zichzelf houden, hebben minder snel last van angst of depressie; zelfliefde effent ook de weg naar een positieve mindset die een essentieel ingrediënt is voor succes in het leven en voor mentaal welzijn.
  • Het vierde voordeel is dat je leert van jezelf te houden. Het vermindert stress, vermindert uitstelgedrag en zorgt ervoor dat je meer gefocust bent op het werk.

Zet jezelf een beetje hoger op je prioriteitenlijst; denk hoog van jezelf. Als je een lange dag op je werk hebt gehad, kom dan naar huis en neem een ​​lange pauze. Als je een zware week hebt gehad, neem dan het weekend vrij en ga ergens heen; ga van je telefoon af en gun jezelf wat ‘me time’. Vind jezelf ook belangrijk; hou net zoveel van jezelf als van je vrienden en familie.

Geluk en eigenliefde zijn met elkaar verbonden; en we verdienen het allemaal om gelukkig te zijn. Zelfliefde is de sleutel tot geluk en een persoon die gelukkig is, is in een veel betere positie om succes te behalen in elk aspect van het leven.