Boogschutter – Uil

De Uil is het totemdier voor de Boogschutter geboren mensen. Uilen zijn vogels met zachte veren en een korte staart. Ze hebben een grote kop, een plat gezicht met enorme ogen en een deels verborgen gekromde snavel. Het zijn nachtdieren en we zouden ze de nachtelijke tegenhangers van haviken en valken kunnen noemen. De kerk of torenuil is een effectieve en machtige totem.

Uilen zijn zeer zorgzaam voor hun jongen. Voor velen is de uil een onheilspellend dier. Dit gaat terug naar de tijd waarin men er alles aan deed om wat vroeger heilig was omlaag te halen. In de voorchristelijke tijd werd de uil in verband gebracht met verstandelijke capaciteiten en met wijsheid en sacrale wetenschap. Hij gold als een heilige vogel. Maar net zoals hun totemvogel kunnen Uilen zich hooghartig gedragen en ook wel flamboyant.

Uilenmensen voelen zich wel aangetrokken tot esoterische onderwerpen en geheime dingen. Het verlangen om uit het gezicht te verdwijnen, zoals de uil in de nachtelijke duisternis verdwijnt, kan vele vormen aannemen. Soms is de Uil de kluizenaar en in zulke perioden loopt de uil het gevaar verkeerd begrepen te worden en doet dan zowel anderen als zichzelf pijn. De uil is verbonden met wijsheid die verborgen is, en met licht dat in de duisternis schijnt, zoals de nachtelijke Maan.

De totemplant voor de uil en dus voor jou als Boogschutter is de Maretak. De maretak wordt ook wel mistletoe genoemd. Het is een rare plant, een half parasitaire, altijd groen heester, die op verschillende bomen kunnen groeien, speciaal op appelbomen, haagdoorns en esdoorns. Hij draagt witte vlezige bessen, die slijmerig zaad bevatten. De Indianen beschouwen de maretak als een soort boomslang en pasten hem medicinaal toe tegen cholera, stuipen en hysterie. De manier waarop een maretak zich rond een boom heen windt, werd vergeleken met de tedere omstrengeling door een geliefde, terwijl zijn glanzende bessen vergeleken werden met sperma. Vandaar zijn associatie met liefde en vruchtbaarheid. Het kerstgebruik om elkaar te kussen onder de maretak geeft aan dat er aan deze plant magische eigenschappen worden toegeschreven. Zijn echte betekenis is het voortzetten van het leven.

Je totemedelsteen is de Obsidiaan volgens Moeder Aarde astrologie. Obsidiaan wordt ook wel Apachetraan genoemd, hij geeft een scherp gezicht, is vulkanisch glasachtig, sprankelend en met een scherpe kant. Uilen zouden Obsidiaan moeten dragen, het beschermt je tegen schadelijke invloeden. En als je een Uil mens kent, de beste manier om met ze om te gaan is zeker te zijn van je feiten. Bespreek dingen uitvoerig met Uilen. Ze laten zich niet gemakkelijk overreden, zodat een stelling wel waterdicht moet zijn. Laat trouwens nooit blijken dat je aan de goede bedoelingen van de Uil twijfelt