Kanovaren op De Hunze

Zo! Alles was weer ingepakt, kano op het dak en we gingen naar Drenthe, De Hunze varen. Wat een mooie rivier, zo schoon, vergeleken met De Ruiten AA. We hadden een camping gevonden in Drenthe, Kampeerboerderij De Broekse Hoeve. Deze ligt in het natuurgebied de Hunzevallei in het dorp Gieterveen. Door dit natuurgebied stroomt De Hunze, de Aa en de Beek, drie oerstromen uit de ijstijd.

Deze kleine boerencamping hadden we gekozen omdat we dachten om via de Beek achter de camping te starten en zo De Hunze op te varen. Een extra kilometertje erbij was leuk geweest.
Helaas kon dat niet meer, het was te dicht begroeid en er lagen grote stenen in. Nou, hier wil je zeker niet met je houten kano tussendoor varen.

We hadden in gedachten om donderdag te varen maar het weer was niet zo heel erg best. Dus waren we vrijdag van start gegaan. We moesten nog wel een ander startpunt vinden voor onze kanotocht. Dus de kaarten en google maps werden erbij gehaald en uiteindelijk hadden we een plekje gevonden. We reden er even met de auto heen en ja….perfecte plek om te starten! Het was aan de Zandvoort in Gieterveen onder het bruggetje waar De Hunze onderdoor loopt.

In de tussentijd hadden we de auto in Zuid Laren achtergelaten omdat onze tocht daar ook zou eindigen. Met het openbaar vervoer gingen we terug naar Gieten en vanuit daar twee uur gewandeld naar Gieterveen… Pfff, dat was even een flinke wandeling. Moest daarna wel even blaren prikken.

De volgende dag gingen we dus op pad. Het was wel even een dingetje, want we moesten eerst nog een half uurtje lopen met de kano naar de brug. Er lagen gelukkig smalle planken waar je voorzichtig naar beneden kon lopen om zo toch gemakkelijk je spullen mee te nemen en in de kano te stappen. De kano hadden we af laten dalen vanuit de berm aan een touwtje in het water. Er was eigenlijk ook geen andere optie.

Inmiddels waren we al even aan het varen op De Hunze. Het is een hele mooi schone rivier met veel natuur, alleen niet zo uitdagend als Ruiten AA met haar omgevallen bomen en mooie slaapplekjes. De Hunze kent een lange historie. De rivier stroomt vanuit Zuidoost-Drenthe noordwaarts naar het Zuidlaardermeer. Een paar jaar geleden zijn de oude meanders van de Hunze in het Drentse deel van het riviertje weer hersteld.

Op een gegeven moment zijn we aan wal gegaan om wat te eten….lekker! Op het menu stond pannenkoeken en die smaakten naar meer. Zo lekker als je buiten in de natuur bezig bent.

Iets verderop waren een aantal schoolkinderen, groep 8, aan het zwemmen. Dat geeft dus wel aan dat het water van De Hunze schoon is. Een andere groep was aan het kanoën (gehoord van een leraar). En ja hoor, later kwamen er kids met begeleiders aan wal. Af en toe even een handje geholpen om ze aan de kant te krijgen en uit veiligheid voor onze eigen kano, deze maar even in het riet gezet…. 😉

Na onze pannenkoeken en een heerlijk biertje zijn we weer in onze kano gestapt en doorgevaren. Zoals ik al zei was het onderweg niet zo heel spannend dan Ruiten AA. Maar wel heel relaxed. Af en toe zagen we wat koeien en schapen staan aan de waterkant en opspringende vissen…daar schrok ik wel even van haha. Het water was op aardig wat plekken erg ondiep, dus je moest wel echt in het midden van de rivier varen. Zo ondiep dat de peddel maar 10 to 20 cm in het water stak.

Mijn lief had zijn eigen peddel gemaakt en wilde deze uitproberen tijdens onze tochten. Helaas heeft hij niet dat eruit kunnen halen wat hij graag had gewild. Maar wel een super mooie kleurrijke otterstaart peddel. Ik ben verliefd!

Wij hadden ongeveer 16 kilometer op de Hunze gevaren. Dus we waren al best snel in Zuid Laren aangekomen. Nog even snel wat foto’s kunnen maken en zo peddelden we langzaam en voldaan Zuid Laren binnen. Dit was ook weer het einde van een heerlijke tocht in de kano.

Na het aan wal gaan hadden we de auto opgehaald die er al een nachtje van te voren stond en alles weer ingeladen. Op weg terug naar de camping en lekker relaxen.

De volgende dag hadden we het heel rustig aan gedaan, geen gehaast! Lekker in het zonnetje opgestart, bakkie koffie erbij. Het was onze laatste dag op de camping en als afsluiting van onze heerlijke week kanovaren had ik voor een nachtje een kamer gereserveerd bij een heerlijke gastvrije B&B De Vijverkamer in Hoogeveen. Als je bijna 10 dagen op een matje van 4 cm slaapt dan ben je wel weer even toe aan een lekker bed.

De champagne stond al klaar toen we arriveerden en die werd dan ook met open armen ontvangen….Mmmmm! Het was echt een super mooie relaxte kamer die we hadden. King size bed, mooie badkamer, heerlijk zitje buiten en uitzicht op de vijver natuurlijk. Met een klein trapje kwam je uit bij een vlonder.

Wat wel weer vreemd was is dat we even moesten schakelen van slaapmatje tot bed. We zaten er zelfs nog over te denken om het tentje op te zetten in de tuin van de B&B….haha. Stel doorgewinterde kano kampeerders 😉

Al met al hadden we een geweldige tijd samen, een week heerlijk gelachen, gevaren en avontuur gehad.

Liefs,
Wendy

Reacties zijn gesloten.