Zelfzorg, Jouw Fysieke, Mentale, Emotionele & Spirituele Gezondheid Beschermen

Zelfzorg is een reeks activiteiten die je uitvoert om jouw fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid te beschermen. Het gaat over voor jezelf zorgen. Dingen doen die je humeur verbeteren en angst verlichten, en een optimaal welzijn behouden. Ware gezondheid en welzijn zijn veel meer dan de afwezigheid van letsel, ziekte of gebrek. Het is eerder een staat van heelheid tussen geest, lichaam, ziel en onze omgeving. In een eenvoudige term, zelfliefde = zelfzorg. Hieronder staan ​​de 4 Pijlers van Zelfzorg: Fysiek, Emotioneel, Mentaal & Spiritueel.

Fysieke Zelfzorg

Fysieke zelfzorg is waarschijnlijk de meest voorkomende zelfzorg die we kennen, maar het betekent ook zoveel meer. Het is zo belangrijk omdat het gaat om een ​​algehele gezonde levensstijl. Gezond eten, lichaamshygiëne, regelmatige lichaamsbeweging, het zorgen voor jouw gezondheid en welzijn. De geest, de ziel en het lichaam zijn van nature met elkaar verbonden.

Wanneer je je fysieke zelfzorg verbetert, ervaar je automatisch een groter mentaal en emotioneel welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging leidt tot het vrijkomen van endorfines (krachtige chemicaliën die je humeur verbeteren en extra energie geven) die een constructief effect op de geest hebben. Fysieke zelfzorg gaat niet alleen gaat over wat je doet. Ook over dingen doen die je plezier geven. Iets fysieks dat je geest, ziel en lichaam zal helpen.

Hieronder vindt je enkele van de ideeën voor fysieke zelfzorg die je kunt gebruiken om jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verbeteren:

 • Oefening toevoegen aan routine. Dit zal helpen om stress los te laten, het geheugen te verbeteren en je ook te helpen beter te slapen.
 • Gezond eten. Dit is belangrijk omdat een slecht dieet ernstige gevolgen kan hebben voor jouw welzijn.
 • Neem regelmatig deel aan fysieke activiteiten waar je van houdt, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, yoga, enz.
 • Doe wat ademhalingsoefeningen.
 • Laat je regelmatig masseren.
 • Maak van een goede nachtrust prioriteit nummer één: ga vroeg naar bed en sta vroeg op.
 • Zorg voor je uiterlijk. Draag iets waar je je goed bij voelt en ook je zelfvertrouwen een boost geeft

Emotionele Zelfzorg

Weet je dat hoe je omgaat met je gevoelens veel zegt over hoeveel je van jezelf houdt en voor jezelf zorgt? Het is een bekend feit dat emotioneel gezonde mensen degenen zijn die de uitdagingen van het leven aankunnen. Mensen die sterk genoeg zijn om snel te herstellen van eventuele tegenslagen. Of we het nu leuk vinden of niet, iedereen kan emotionele gezondheidsproblemen krijgen. De meesten van ons zullen dat gedurende hun hele leven ook krijgen. Het is dus van het grootste belang om snel aandacht te besteden aan onze emotionele zelfzorg. Waarom? Omdat het niet alleen zal leiden tot lichamelijke en geestelijke ziekten bij ons, maar het zal ook nadelige gevolgen hebben voor onze dierbaren.

Emotionele zelfzorg omvat hoe we omgaan met andere mensen. Wat voor soort energie we in onze ruimte toelaten en welke grenzen we onszelf en anderen stellen. Onze emoties de vrije loop laten, of op zijn minst onze emotionele toestand herkennen, is een belangrijk onderdeel van zelfredzaamheid. Als je het gevoel hebt dat je niet productief kunt zijn met je emoties en het gevoel hebt dat ze je leven beheersen, kan het helpen om je te concentreren op emotionele zelfzorg. Om emotionele zelfzorg te bevorderen, moet je gezonde grenzen met mensen stellen en hun emoties nooit de jouwe laten worden.

Het fundamentele doel van emotionele zelfzorg is ervoor te zorgen dat je je emotionele reserves niet uitput door te proberen alles bij te houden wat het leven je op de hals haalt. Vriendelijkheid verspreiden is een van de aanzienlijke vormen van emotionele zelfzorg. Dit omdat het je iets positiefs geeft om over na te denken en je goed bij te voelen. Wanneer je deze emotionele zelfzorg oefent, besluit je om in het gezelschap te zijn van degenen die je emoties waarderen en ondersteunen.

Andere strategieën waarvan is bewezen dat ze effectief zijn, zijn onder meer:

 • Probeer altijd iets waar je blij van wordt
 • Beheer stress. Technieken zoals diep ademhalen, mindfulness-meditatie of reiki kunnen stress helpen verlichten.
 • Doe iets positiefs om je angst, pijn, enz. los te laten.
 • Ga om met mensen die jouw persoonlijke interesse kunnen delen en vermijd negatieve mensen zoveel als je kunt.

Mentale Zelfzorg

De geest is een van de vreemde dingen die ons mens maken. Het beïnvloedt niet alleen de manier waarop het lichaam werkt, maar ook het fysieke zelf. Is het je ooit opgevallen dat mensen die altijd onder stress staan ​​er moe en ouder uitzien dan hun leeftijd? Heel vaak leidt een gebrek aan geestelijke gezondheid tot emotionele problemen en heeft het zelfs invloed op de lichamelijke gezondheid. Mensen worden blootgesteld aan stress in vele vormen en gradaties. Maar stress, die minder is dan een goede mentale toestand, is een van de meest voorkomende oorzaken van angst en depressie.

Om ervoor te zorgen dat je voor je mentale gezondheid zorgt, moet je leren mentale zelfzorg te observeren. Dit zal je helpen situaties, gebeurtenissen en mensen te herkennen die je stress bezorgen. Zodat je weet hoe je ze het beste kunt beheren wanneer dat nodig is.

Ideeën voor geestelijke zelfzorg zijn onder meer:

 • Aarzel niet om “nee” te zeggen tegen anderen als je tijd voor jezelf nodig hebt.
 • Lees boeken en luister naar muziek op basis van je stemming.
 • Vermijd stress zo veel als je kunt.
 • Vermijd om bij toxische mensen te zijn.
 • Daag altijd elke negatieve gedachte uit. Negatieve gedachten zullen waarschijnlijk van tijd tot tijd opduiken, maar de sleutel is om ze te herkennen en te voorkomen dat ze je domineren.

Spirituele zelfzorg

Spirituele zelfzorg is een reeks rituelen en praktijken die we doen om onze verbinding met ons hogere zelf te bevorderen. Het bestaat uit acties die we ondernemen om de verbinding tussen onszelf en ons “hogere zelf” of het deel van ons dat verbinding wil en moet maken met iets dat groter is dan onszelf, te verdiepen. Het is belangrijk op te merken dat spirituele zelfzorg niet noodzakelijk gekoppeld hoeft te zijn aan een bepaalde religie of spirituele praktijk. Het hoeft niet per se religie op enigerlei wijze te betrekken, en het hoeft ook niet gericht te zijn op religie.

Het beoefenen van spirituele zelfzorg leidt niet alleen tot meer innerlijke rust. Het kan ons ook helpen om meer in overeenstemming met onze kernwaarden te leven. Het kan ons ook verbinden met ons ware zelf, de echte wij.

Hier is slechts een korte lijst van de oefeningen die je in staat stellen om spiritueel contact te maken:

 • Regelmatige meditatie (meditatie is een van de meest effectieve methoden om contact te maken met het hogere zelf, omdat het tal van voordelen heeft). Dit zal je helpen om contact te maken met je bron, essentie, spirit en kern van je wezen.
 • Lees spirituele boeken.
 • Meditatie tot de hogere macht waarin je gelooft.
 • Vriendelijkheid verspreiden of mensen in nood helpen.
Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.