Wendy Senang De Beste Banen voor een Hoog Sensitief Persoon
Empaat,  HSP Hoog Sensitief Persoon

De Beste Banen voor een Hoog Sensitief Persoon

Voor jou als HSP is de wereld van werk zo’n sombere plek geweest dat het idee van “de beste banen” voor lachwekkend lijkt. Bestaat ​​er wel ‘de beste banen’ voor jou?

Nou, ik wil dat je weet dat ik zeker geen grapje maak! Er zijn banen waar HSP’s echt kunnen schitteren en hun gaven kunnen inzetten zonder zichzelf daarbij op te branden.

Ik geef je hier enkele voorbeelden van de beste banen voor een hoog sensitief persoon. Mijn lijst zal niet allesomvattend zijn. Ik wil niet dat je iets uitsluit alleen omdat het niet op mijn lijst staat. Dus ik wil eerst beginnen met enkele algemene kenmerken waar je op kan letten terwijl je jouw opties overweegt.

Waar naar te zoeken in een Baan als je een Hoog Sensitief Persoon bent

Hier zijn enkele tekenen die goed passen bij jou als hoog sensitief persoon:

  • Rustige en vredige werkomgeving: Een overprikkelende werkomgeving zuigt de energie uit je. Een rustige en vredige omgeving zorgt er voor dat je voldoende fysiek uithoudingsvermogen hebt om het daadwerkelijke werk aan te kunnen.
  • Flexibel schema: Jij zal profiteren van de mogelijkheid om pauzes te nemen als dat nodig is. En van de autonomie om jouw werkschema’s zo in te richten dat ze aansluiten bij jouw natuurlijke energieschommelingen.
  • Voltooi taken in een redelijk tempo: Om tegemoet te komen aan jouw behoefte aan diepgaande verwerking, doe je het beste wanneer je dingen mag overdenken. Zodat je de taken zorgvuldig kunt voltooien zonder dat iemand in je nek ademt.
  • Alleen werken of met medelevende collega’s: Als introverte HSP zal je het grootste deel van je werktijd graag willen besteden aan ‘eenzame’ taken. Wanneer je met anderen werkt, kun je het beste een team zoeken dat prioriteit geeft aan zorg en aandacht voor anderen.
  • Werken voor een doel: Om gemotiveerd te blijven, moet je weten dat je ergens voor werkt. Het gevoel hebben dat je een verschil kan maken.

De Beste Banen voor een Hoog Sensitief Persoon

Laat me benadrukken dat er niet één carrière is die geschikt is voor alle hoog sensitieve mensen. We zijn geen klonen van elkaar en we hebben allemaal extra persoonlijkheidskenmerken en voorkeuren. Deze hebben niets te maken met onze gevoeligheid.

Ik wil je een paar voorbeelden geven van loopbanen die voor sommige van jullie zouden kunnen werken. Afhankelijk van je individuele mix van talenten, interesses en voorkeuren.

  • Een-op-een-counselors: Voor jou als HSP is het werken als een-op-een-counselor, zoals een therapeut of levenscoach geschikt voor jou. Vooral met goede grenzen en het vermogen om de emoties van andere mensen gescheiden te houden en die van jezelf. In een privépraktijk kun je veel controle hebben over de werkomgeving, het schema en het soort mensen waarmee je werkt.
  • Een-op-een-gezondheidszorgprofessionals: zoals voedingsdeskundigen, massagetherapeuten en fysiotherapeuten. Je kunt je eigen schema opstellen en je werkomgeving en klantenkring afstemmen op jouw voorkeuren.
  • Academici: Academia is een andere haalbare optie voor jou als HSP. Je kan je diep genoeg interesseren in een bepaald onderwerp om er vele jaren aan te besteden. Zoek een universiteit of organisatie waar je jouw expertise kunt toepassen in een laagdrempelige setting.
  • Schrijvers: Schrijvers, redacteuren en proeflezers kunnen vaak op afstand werken met veel controle over hun schema’s. Velden als bloggen, copywriting, freelance schrijven en online content schrijven bieden dus veel potentieel voor jou.
  • Creatieve banen: een groot aantal andere creatieve banen zoals; grafisch ontwerper, binnenhuisarchitect, fotograaf, kunstenaar en ambacht kan een keuze voor je zijn om als freelancer te gaan werken. Zo behoud je de controle over jouw werkomgeving en uren.

Dit is geen lange lijst, maar ik hoop dat het genoeg is om je geest te laten draaien! Ik denk dat het goed is om in gedachten te houden is dat de werkomgeving, de cultuur van een organisatie en de manier waarop deze wordt beheerd net zo belangrijk is dan het werk zelf.