Wendy Senang Hoog Sensitief Persoon vs een Empaat
Empaat,  HSP Hoog Sensitief Persoon

Hoog Sensitief Persoon vs een Empaat

Wat is het verschil?

Toen ik voor het eerst aan mijn reis van zelfontdekking begon, in een poging erachter te komen wat me drijft. Was ik meer dan een beetje in de war door sommige terminologie die ik tegenkwam. Ik kon me vinden in veel van wat ik las over hoog sensitieve mensen en empaten. Maar ik kon het verschil niet echt zien. Waren dit gewoon verschillende termen voor hetzelfde? En waarom zou het me iets kunnen schelen?

Welnu, ik ben sindsdien gaan begrijpen dat het enorm nuttig kan zijn om woorden te hebben om jezelf te beschrijven. Het kan je helpen jouw behoeften en wensen te identificeren. Het kan je helpen ze aan andere mensen te communiceren. Het kan je helpen mensen te vinden die op jou lijken en van wie je kunt leren.

En hoe dieper jouw begrip van jezelf en jouw “beschrijvende woorden”, hoe meer potentieel je hebt om van al deze voordelen te profiteren.

Dus als je nog steeds niet helemaal duidelijk bent over het verschil tussen HSP en Empaat, lees dan verder.

HSP vs Empaat: wat is het verschil?

Hoog Sensitief Persoon (HSP)
Hoog sensitiviteit is een aangeboren karaktertrek. Een hoog sensitief persoon heeft een reactiever zenuwstelsel en ervaart de wereld daarom intenser dan de gemiddelde persoon. Je bent gevoeliger voor:

  • Zintuiglijke prikkels zoals licht, geluid, geur en aanraking.
  • Sociale prikkels zoals nieuwe mensen ontmoeten of kritiek krijgen.
  • Emotionele prikkels zoals je eigen en andermans gevoelens.

Verschillen HSP’s op de volgende vier manieren van niet-HSP’s:

  • Het is waarschijnlijker dat je delen van de hersenen gebruikt die verband houden met diepe verwerking.
  • Omdat je gevoeliger bent voor zintuiglijke prikkels, ben je kwetsbaarder voor overprikkeling. Je hebt de neiging om sterkere emotionele reacties en meer empathie te hebben.
  • Je zult eerder subtiliteiten opmerken die andere mensen missen en kunnen daarom intuïtiever overkomen.

En je kunt hier klikken om te lezen hoe hoog sensitiviteit verschilt van verschillende gezondheidsproblemen en aandoeningen waarmee het soms wordt verward.

Empaat

Het woord ‘empaat’ heeft een aantal verschillende betekenissen, dus of je ‘in aanmerking komt’ als iemand, kan afhangen van de definitie die je gebruikt.

Empathie is het menselijk vermogen om de gevoelens van een ander mens te begrijpen en te delen. Je hebt iets dat spiegelneuronen in jouw hersenen wordt genoemd en die je helpt je in de situatie van iemand anders voor te stellen en vervolgens emoties opwekken alsof je jezelf in die situatie bevindt.

Alle gezonde mensen zijn in staat tot empathie, maar men denkt dat sommige mensen daar wat meer toe in staat zijn dan anderen. De mensen aan de meer bekwame kant van het spectrum worden empaten genoemd, maar het is niet duidelijk waar precies de grens ligt. Zoals; “Jij huilt wanneer iemand anders huilt” of hebben we het dan over telepathie?

Nou, het hangt ervan af aan wie je het vraagt.

Empaat = Persoon met een hoger dan gemiddelde gevoeligheid voor andermans gevoelens.
Sommige mensen definiëren empaten als die mensen die een bovengemiddelde gevoeligheid hebben voor de gevoelens van andere mensen.

Dus als we uitgaan van karakterisering van HSP’s als een bovengemiddeld niveau van empathie, dan zijn alle HSP’s per definitie ook empaten. En mensen gebruiken de termen Hoog Sensitief Persoon en Empaat vaak door elkaar.

Empaat = Persoon met paranormale gevoeligheid voor andermans gevoelens.
Sommige mensen definiëren empaten als die individuen die extreem gevoelig zijn voor de gevoelens en energieën van andere mensen, dieren, planten en/of fysieke locaties. Zo gevoelig dat ze als paranormaal begaafd worden beschouwd. Ze hebben vermogens die het huidige wetenschappelijke begrip te boven gaan.

Volgens deze definitie zou de pool van empaten die er zijn natuurlijk veel kleiner zijn. Ik voldoe bijvoorbeeld persoonlijk aan de tweede definitie, en niet aan de eerste.

Dus waar laat je dat?

Dus als je jezelf als een hoog sensitief persoon beschouwt, dan ben je waarschijnlijk ook een empaat (hoewel misschien niet paranormaal begaafd). En welke term je ook gebruikt, zowel HSP’s als empaat hebben vaak vergelijkbare behoeften als het gaat om het creëren van een levensstijl waarin ze zich thuis voelen.